Tehetség-Vár

infoblokk_kedv_final_felso

Beszámoló 7. Tanulmányútról

Tanulmányút időpontja: 2019. augusztus 13.

Helyszín: Kübekháza, Kübecker Manufactur

Résztvevők száma: 11 fő

A Tehetség-Vár Társadalomtudományi Egyesület az EFOP-5.2.2-17-2017-00033 azonosítószámú Transznacionális együttműködések – Ifjúsági szervezetek a leendő vállalkozókért című projekt keretei közt 2019. augusztus 13-án zajlott a hetedik tanulmányút Kübekházán, melyen az Egyesület és a nemzetközi partnerszervezetek képviselői vettek részt, összesen 11 fő.

A hetedik tanulmányúton a Kübecker Manufacturát látogatta meg. A Szeged melletti kis határközeli település fokozottan hátrányos helyzetű ezért a kiugrás reményében létrehoztak – önkormányzati és lakossági összefogással – egy nonprofit vállalkozást. Méghozzá olyat, amelyre igény is van és vonzó nemcsak a helyi és környékbeli, de az ország többi részéből is idelátogató emberek számára. Kézműves termékeket gyártanak, többek között süteményeket, bon-bonokat, kekszeket, magyar és német különlegességeket, illetve több más egyedi terméket is készítenek. Családi, baráti, üzleti összejövetelek megrendezésére is alkalmas helyszínnel rendelkeznek és étlapjuk sváb különlegességeket, ételeket kínál.

A tanulmányút résztvevői megtudhatták, hogy mi vezetett a vállalkozási ötlethez és annak megvalósításához, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük és kell akár ma is, mit tart a manufaktúra a siker titkának. Érdekes volt megtudni, hogy miért volt fontos a település számára, hogy létrejöjjön egy ilyen hely valamint azt is, hogy mi teszi ennyire vonzóvá országos szinten.

A Kübecker Manufactur jó példaként szolgál arra, hogy egy olyan településen is lehet sikeresen működő vállalkozást létrehozni, amely alapvetően gazdasági szempontból halálraítélt. Illetve amely képes arra, hogy a helyi igények kielégítése mellett a környékben és országosan is vonzó hely legyen.