Tehetség-Vár

infoblokk_kedv_final_felso

Rólunk

A Tehetség-Vár Társadalomtudományi Egyesület közel tíz éve jött létre Pécsett, a hátrányos helyzetű tanulók tanulmányaik megsegítésére. A megalakuláskor a Tehetség-Vár Egyesület nevet viseltük, a szervezetünk 2010-ben vette fel tevékenységi körébe és a nevébe is a társadalomtudományokat, azóta aktívan foglalkozunk ezzel a területtel is. A társadalomtudományi kutatások és programok mellett a kezdeti tevékenység is megmaradt (a hátrányos helyzetű tanulók segítése), az ehhez szükséges oktatás, nevelés, fejlesztés is a feladatunk. Szociális tevékenységünkön keresztül, amely például segítséget kíván nyújtani a hátrányos helyzetű munkavállalóknak, nemcsak a fiatal és fiatal felnőtt korosztállyal kerülünk kapcsolatba, hanem az ennél idősebb életkorban lévő személyekkel.

A hátrányos helyzetű csoportokkal kapcsolatos munkánk során is tapasztaljuk, amit a humántudományok is kimondanak, hogy a közösségben olyan erő rejlik, amely az egyén sorsát nagymértékben képes befolyásolni. Ez sajnos abban az esetben is igaz, ha a közösségben nem vehet valaki részt, például idősként elmagányosodik, esetleg fiatalként nem találja a helyét, sőt kitaszítva érzi magát a közösségből. Ezért meggyőződésünk, hogy a közösségi aktivitás növelésével számos korosztály tekintetében javítható az életminőség, a közösségben a hátrányokkal való szembenézés és harc is sikeresebben véghezvihető.

Egyesületünk egy olyan ifjúsági szervezet, ami szabadidős, kulturális, valamint nemzetközi programok szervezésével foglalkozik. Ezek a programok a szabadidő hasznos eltöltését biztosítják és ezzel elősegítik, hogy a fiatalok a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. Az egyesület foglalkozik még egyéb szabadidős, kulturális programok, sportrendezvények szervezésével. Emellett ifjúsági turizmus szervezésével és koordinálásával is foglalkozunk.

A nemzetközi mobilitás elősegítését is célul tűztük ki, ezért az Európai Unió Erasmus programjának cserediákjait, valamint Erasmuson kívüli külföldi fiatalokat segítünk és mentorálunk helyi szinten. A szervezetünk tagja az Erasmus Student NetWork (ESN International) nevű nemzetközi szervezetnek. Az ESN több mint 400 helyi szekcióban működik Európa-szerte és folyamatosan bővül újabb és újabb szervezetekkel, amelyek célul tűzték ki a fiatalok. Tevékenysége között szerepel a rendezvény- és a programszervezés mellett az érdekképviselet is. A nemzetközi hallgatók mentorálását az egyesület önkénteseiből álló lelkes és tapasztalt mentorcsapat végzi.

 

Elérhetőség:

Székhely: 7622 Pécs, Nagy Lajos király útja 14. fszt./3

Telefon: Tajti Andrea elnök, +36 30 760 0452

E-mail: tehetsegvar2016@gmail.com