Tehetség-Vár

infoblokk_kedv_final_felso

Hogyan tarthatod életben a fiatal cégedet

Az Opten 2020-as adatai szerint az induló cégek alig 70%-a éri el az 5 éves kort, 10 évig pedig alig 50%-uk működik. A Piac és Profitnak hazai szakértők nyilatkoztak arról,
hogy mire érdemes odafigyelni. Ezt foglaljuk most pontokba.

 1. Ötlet: Az ötlet kidolgozásánál célszerű végiggondolni, hogy milyen hozzáadott értékkel bír az a tevékenység, amibe bele szeretnénk vágni. A vevőket akkor könnyebb megnyerni, ha azt látják, hogy termékünkkel, szolgáltatásunkkal értéket teremtünk. Emellett azt is dolgozzuk ki, hogy a versenytársakkal szemben milyen előnyöket tudunk nyújtani.

 2. Csapat: A megfelelő szakemberek megtalálása és a sikeres cég felépítése egy rendkívül hosszú folyamat, ezért fontos jól megválasztani azokat, akikkel elindítjuk a vállalkozást. Érdemes először az ismerősi körből csapatot építeni és olyanokat találni, akik a nehéz időszakokban is összetartók maradnak.

 3. Vezető: Kezdő cégvezetőként sokan esnek abba a hibába, hogy a munkatársak felmerülő problémáit ők maguk akarják megoldani. Sokkal célravezetőbb, ha egy vezető inkább mentorként tekint magára, és abban segíti a csapatot, hogy maguk tudják meghozni a saját döntéseiket.

 4. Termék/szolgáltatás: Azoknak a vállalkozások könnyebben boldogulnak, akik a vevők problémáit, a felmerülő igényeket oldják meg, nem egy általános problémára kínálnak csupán megoldást.

 5. Tervezés: Azok a fiatal cégek tudnak hosszú távon fennmaradni és kiemelkedően teljesíteni, akik naprakész információval rendelkeznek gazdasági helyzetükről, melynek egyik legfontosabb eszköze a pénzügyi tervezés. A nettó bevételek és kiadások naprakész nyomon követésével lehetőségünk van folyamatosan újra tervezni, mely a jelenlegi, még inkább változó környezetben nélkülözhetetlen, de az aktuális adatok tükrében előrejelzéseket, elemzéseket is készíthetünk a pénzügyek várható alakulásáról. Nem beszélve arról, hogy a pénzügyi terv a tőkebefektetés vagy hitel igényléséhez is elengedhetetlen.