Tehetség-Vár

infoblokk_kedv_final_felso

Egyéni vállalkozás alapítása

Ha fiatalként első vállalkozásod alapítod, akkor nagy valószínűséggel egyéni vállalkozóként és KATÁs adózóként fogsz elindulni. Ennek a vállalkozási formának sok előnye mellett van hátránya is. Aminek érdemes utánanézned: mik az indulás feltételei, előnyei, kockázatai, hátrányai, költségei, melyek a jogi és a könyvelési teendők, hogyan működik a számlázás és milyen adózási formák léteznek. A legelső lépés azon túl, hogy tájékozódsz, az egy jó könyvelő megkeresése.

Egyéni vállalkozás alapítása kapcsán nagy valószínűséggel a következő feladatokkal találod szemben magad:

 – Bankszámlanyitás: ha alanyi adómentes egyéni vállalkozó leszel (KATA) nem szükséges külön vállalkozói bankszámlát nyitni. Használható a saját magán bankszámla is erre a célra. Ennek egyik hátránya, hogy adóellenőrzéskor a teljes privát számlaforgalmadat ellenőrizhetik.

– Ügyfélkapu regisztráció: Ezen keresztül lehet hatékonyan hivatalos ügyeket intézni. És ezen keresztül a Webes Ügysegédben tudod elindítani az egyéni vállalkozásodat. Melyet érdemes hó elejére időzíteni, mert a tételes adót a teljes naptári hónapra fogják kiszabni.

 – Székhely kijelölése: ki kell jelölni a vállalkozás székhelyét, ahová a hivatalos iratok érkeznek.

 – Tevékenységi körök kijelölése: meg kell adnod azokat a tevékenységeket, amiket az egyéni vállalkozás végezni fog és meg kell nézni melyekhez van szükség engedélyre.

 – Alanyi adómentesség: a kezdő vállalkozóknak éri meg, például KATA esetén 12 millió forintig nincs szükség ÁFA fizetésre.

 – Egyéni vállalkozó adószám: a NAV az egyéni vállalkozói kérelem jóváhagyásakor megküldi az adószámot.